Percale – Hemligheten bakom en god natts sömn

Innan vi går in på varför vi älskar percale behöver vi gå igenom vad det är för något.

Vad är Percale?

Percale är ett vävt bäddmaterial som vanligtvis, men inte nödvändigtvis, tillverkas av 100 procent bomull (eller som i våra lakan – 100 procent ekologisk bomull). Namnet percale betyder ”regelbunden” och refererar till en slät väv där trådarna korsar över och under varandra på samma gång.

Kvaliteten på lakan brukar mätas med trådtäthet, thread count. Med andra ord, ju fler trådar du kan räkna till per kvadrattum - desto mjukare blir tyget. För att kvalificera sig som ett percale lakan krävs minst 180 trådar.

Hur som helst, att räkna trådar kan också vara vilseledande. Material med fler antal trådar än 400-500 tenderar att bli så tätt vävda att de istället blir styva, tunga och inte andas särskilt bra. Ett material med 200-400 trådar är därför att föredra och är vad vi använder i alla våra lakan.

Bomullskvalité är också en faktor. En tumregel – ju längre fibrerna är – desto högre kvalitet.

En annan viktig lärdom om percale är hur fibrerna är spunnet i garnet. Bomullen är kammad så att endast de långa fina fibrerna lämnas kvar. Detta resulterar i en fin textur och garanterar ett slitstarkt och mjukt tyg.

Varför

En god natts sömn är en nödvändighet om du vill att dina barn ska vara glada och välmående. En dålig natt kan resultera i en dag fylld med skrik och bråk. Vi har alla varit där. Så hur kan bra lakan hjälpa, kanske du undrar? Bortsett från att skapa en mysig sovmiljö för ditt barn har percale några fördelar:

Till att börja med, lakan med percale samlar betydligt mindre damm än andra typer av sängtextilier. Studier visar också att tätt vävda material förhindrar att kvalster tränger in i dina lakan. Ingen vill dela sin säng tillsammans med kvalster men det här är särskilt goda

nyheter för barn med damm- eller kvalster allergier av olika slag.

Så, att minska allergier – check. Men det finns mer. Lakan med percale kan andas! De hjälper till att hålla fukten borta och hålla dina barn svala, torra och sovande.

Att hålla sig sval när det är varmt är en bra idé. Percale är bra oavsett vilken årstid vi har men är fantastiskt under den varma säsongen. Percale lakan håller sig alltid sval, vilket gör dem perfekt för de heta sommarnätterna såväl som på vinternätter när värmen är på. Lägg också till fördelen med att dessa lakan är resistenta för odörer och passar alltså perfekt för en svettig natt.

Till sist, bra kvalitet innebär lång hållbarhet. Våra percale lakan är inte bara slitstarka som bibehåller sin känsla och passform - de blir till och med bättre över tid. För varje tvätt blir lakanen mjukare och ju mer du använder dem, desto mjukare blir de. Percale lakan håller tre gånger längre än vanliga lakan, för att nämna några siffror. Du kan alltså med säkerhet låta barnen ärva dem och veta att lakanen är bättre än de nya.

Knäck koden med Percale

När du får hem ditt nya percale lakan kommer du kanske bli förvånad över hur krispigt lakanet är och inte lika mjukt som du föreställt dig. Lakanet kommer att bli mjukare och mjukare för varje användning och ju mer du tvättar det desto bättre - detta är tjusningen med percale. Njut!

Ta hand om ditt percale

Ta hand om dina lakan väl så kommer de att ta hand om dig.

Vi rekommenderar att tvätta dem i normal tvätt, 40 grader. Torktumla på låg värme. Om skrynkliga lakan stör dina drömmar så använd medelvärme på ditt strykjärn. Sov så gott.

Ett tips till upptagna föräldrar – om du vill ha ett skrynkelfritt utseende men inte har tid att stryka: ta ut lakanen ur torkskåpet medan de fortfarande är varma, lite fuktiga och lägg på sängen. Voila!

Men är inte satin bättre?

Som vi ser det så finns två typer av människor – de som föredrar satin och de som föredrar precale.

Medan satin är mjukt och skinande har percale en hotelliknande krispig känsla och är helt matt. På grund av sin jämna struktur är precale mer andningsvänlig och slitstark, vilket är speciellt viktigt för just barnsängar eftersom deras sängkläder tvättas ofta. Och, som vi nämnde tidigare, percale lakan samlar på sig betydligt mindre damm än vad satinlakan gör.

Så svaret på frågan måste vara krispigt klart!

Men vad än du väljer, välj ekologisk bomull, och se till att det är Oeko-tex & GOTS certifierat. Sov GOTS!

Nyare inlägg →Kommentera

Obs! Alla kommentarer granskas innan de publiceras.