Plastic — Friend or Foe?

Plast – vän eller fiende?

Posted by Swedish Linens on

 

Genom århundraden har miljöexperter anklagat allmänheten för all onödig plastanvändning i form av shoppingkassar, engångsförpackningar, plastbestick eller så enkelt som leksaker. Men vad är så farligt med plast så att vi inte kan sluta prata om det? Ska vi verkligen återvända till trätåg och flätade shoppingkorgar?

Det korta svaret är ”förmodligen, ja”.

 

Den mörka sanningen om plast

Ja, plast är ett praktiskt och billigt material. Plastförpackningar gör att maten klarar sig längre och skyddar maten och oss från skadliga bakterier vilket är en god egenskap i en produkt som inte kostar särskilt mycket att tillverka. Plast kan tillverkas som fast eller mjuk beroende på hur vi vill använda den.

Plast är hållbart. Det ruttnar inte likt många naturmaterial. Det är precis därför som plasttillverkningen har varit så massiv de senaste decennierna.

Men det är just plastens livslängd som ofta överstiger våra behov flera hundra gånger och resulterar i avfall: plasten genomgår inte någon naturlig nedbrytningsprocess. Den stora oron från forskare ligger just i det faktum att plastavfall inte bara försvinner även om det kanske känns så eftersom att vi inte ser hur avfallet samlas på hög.

Idag tillverkas ungefär 380 ton plast varje år och sedan 60-talet, när plasttillverkningen började, har cirka 6,3 miljarder ton plast tillverkats världen över. 

Så vad händer med allt avfall?!

En del plast, ungefär 9 procent, återvinns och det är goda nyheter.

Några dåliga nyheter är att en väldigt stor del av de återstående 91 procent hamnar i haven och det är där problemen med plastavfall uppenbarar sig. Förmodligen har de flesta av oss sett plastflaskor eller plastmuggar liggandes på stranden där du badar men bortsett från det så inser vi kanske inte det stora problemet med plastföroreningar.

I vissa utvecklingsländer kan man se plastavfall följa med forsar och strömmar (det mesta av havens plastföroreningar har ursprungligen tillverkats i Centralasien).

Men även om det har varit många rapporter om plastberget i Stora stillahavsområdet, ett område i Stilla havet där plast transporteras med strömmarna och bildar ett flytande lager som täcker flera kilometer, så är det här fortfarande bara toppen av isberget. Vi ser inte dessa plastföroreningar dagligen och blir därför inte påminda om vad vi gör mot vår planet.

Miljöeffekter

Det finns en mängd miljöeffekter när det kommer till plast. En effekt är att sjöfåglar äter plasten, antingen för att de är förvirrade och tror att plasten är villebråd eller för att plasten redan finns inne i deras föda. Sjöfåglar, precis som människor, kan inte smälta ner stora mängder plast. Plasten fastnar i matsmältningskanalerna, blockerar deras kroppar så att de till slut svälter ihjäl. Samma öde väntar fiskar som lever och livnär sig i områden där plasten ”tagit över”.

Sköldpaddorna är den art som drabbas hårdast av plastföroreningarna. Sköldpaddorna fastnar ofta i snören eller i sex-packshållare. De förvirras och tror att plastpåsar är maneter och påsarna blockerar i sin tur hela deras matsmältningssystem när de försöker äta.

Vi bevittnar sällan allt detta vilket förklarar varför vi människor runt om i världen är så omedvetna om ämnet.

Det mindre uppenbara hotet – Mikroplast

Det riktiga problemet uppstår när plastdelar bryts ner till ännu mindre delar. De sjunker ännu djupare ner i jorden och bryts upp i så kallade mikroplaster. Det inkluderar alla plastbitar som är mindre än 5 millimeter i diameter, enligt den amerikanska byrån, National Oceanic and Atmospheric Administration. Bitar, så små att de inte går att se med blotta ögat.

Mikroplasterna äts upp av djur och mindre organismer som lever på havsbotten, som exempelvis plankton. Vanligtvis tar det två dagar att smälta maten för dessa organismer. Plast däremot, tar två veckor att passera deras matsmältningssystem. Det här kan lätt döda dem och det har också bevisats att mikroplasterna innesluts i deras vävnader. Det betyder att plasten blir en del av deras kroppar och när de i sin tur blir uppätna av andra små rovdjur så får de också i sig plasterna. Det här är oroande.

Men vänta, det kommer mer.

Hemliga ingredienser

Dessa små fiskar är föda för andra större, populära arter på marknaden såsom tonfisken och svärdfisken. Eftersom att fisk är en av de främsta proteinkällorna för en stor del av jordens befolkning så kommer mikroplasterna nu också att nå människokroppen och förenas med mänsklig vävnad. Usch!

Ja, självklart kan du sluta äta fisk överhuvudtaget men alla har inte det valet. Dessutom har mikroplaster och mindre plastfibrer också hittats i sötvattenorganismer och bordssalt. Så även om plast inte ruttnar så bryts det ner i så små partiklar att det inte är synligt för det mänskliga ögat och kan alltså lätt förtäras utan att man vet om det. 

Hur som helst, problemet med att främmande substanser nu införlivas i våra kroppsvävnader och förmodligen skadar oss går ännu längre. Vi använder kemiska mjukmedel till exempel för tillverkning av vattenflaskor – ja, samma flaskor som vi ser på stranden! Dessa tillsatsmedel frigörs vid matsmältningen.

Bortsett från detta, så verkar mikroplasterna också dra med sig andra giftiga kemikalier och föroreningar i vattnet. Så, förutom att djur och människor äter plaster, så konsumerar vi också andra gifter som klibbar fast på mikroplasterna och kan därför finnas i helt andra livsmedel såsom bordssalt. Det här betyder alltså att alla gifter som vi så desperat försöker att undvika automatiskt släpps fria i våra kroppar genom att salta vår mat. Smaklig måltid!

 

Vad kan vi göra?

Alla dessa argument är överväldigande och övertygande. Därför har vi tagit beslutet att inte använda någon plast för att paketera våra lakan. Det kanske bara är ett litet bidrag för planetens hälsa men det är något som är viktigt för oss. Vi hoppas att du vill följa med oss i vårt uppdrag!Fem enkla steg för att reducera plastavfallet:

  1. Ha tygpåsar i din väska och bil så att du inte behöver använda plastpåsar
  2. Undvik plastmuggar, tallrikar och bestick. Använd riktiga istället!
  3. Använd återanvändbara flaskor i glas eller rostfritt stål
  4. Istället för att använda plastförpackningar, använd återanvändbar förvaring. Ännu bättre; köp mat i glasburkar och återanvänd dem.
  5. Köp eco-vänliga leksaker. Det finns så många fina och färgglada träleksaker.

Källor:

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/plastic-rubbish-tide-caribbean-island-roatan-honduras-coast- pollution-a8017381.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2873020/
https://news.nationalgeographic.com/2017/07/plastic-produced-recycling-waste-ocean-trash-debris-environment/
https://web.archive.org/web/20160205220921/http://unep.org/gpa/documents/publications/BiodegradablePlastics.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0016648014004225?via=ihub

← Äldre Nyare →

Blogg

RSS
Sleep Better, Feel Better: How Good Sleep Can Help With Anti-Inflammation

Sleep Better, Feel Better: How Good Sleep Can Help With Anti-Inflammation

Swedish Linens By Swedish Linens

We all know how important a good night’s sleep is for our physical and mental health. But did you know that getting enough restful slumber...

Läs mer
A day with Irina @by.arkt | Stylist, photographer, and the person behind A Well-Designed Egg Blog.

A day with Irina @by.arkt | Stylist, photographer, and the person behind A Well-Designed Egg Blog.

Swedish Linens By Swedish Linens

Today we had the pleasure to interview Irina, aka @by.arkt- a women of many talents whose work we've been following for many years. A stylist, photographer, blogger...

Läs mer
How to keep (it) cool during menopause?

Håll dig sval under klimakteriet : praktiska tips för att minska klimakteriebesvär

Swedish Linens By Swedish Linens

Klimakteriet är en milstolpe som de flesta kvinnor inte kan undvika. Det är en naturlig utveckling i livet som markerar slutet på en kvinnas reproduktiva...

Läs mer
Sustainable Care Tips for Your Linens

Sustainable Care Tips for Your Linens

Swedish Linens By Swedish Linens

If you want to live a long and fulfilling life, you have to do what’s best for yourself and the environment. This starts with simple...

Läs mer